Energie neutraal – duurzaam – gerenoveerd zwembad De Oase Heeten

 

Sinds 1970 is er een prachtig zwembad in Heeten. Binnenkort bestaat het zwembad dus 50 jaar. We willen dit jubileum graag vieren, maar moeten dan nog wel een aantal problemen oplossen.

 

Als eerste de kuip, deze is echt op. De kuip bestaan uit een betonnen bodem met tegels en deze beginnen los te laten, de laatste jaren hebben we regelmatig tegels opnieuw gelijmd. De coating op de polyester wanden is ook grotendeels weggesleten, dit is ook duidelijk zichtbaar. Er moet dus zowel aan de vloer als de wand het nodige gebeuren.

 

Ten tweede krijgen we door aangescherpte regelgeving problemen met de chloordosering. Op dit moment wordt het chloor in de lengte richting van het zwembad gedoseerd. Omdat chloor vrij snel wordt afgebroken door zonlicht, gebruiken we daarbij een chloorstabilisator. Inmiddels zijn er betere technieken beschikbaar om chloor te doseren. Omdat niet ieder zwembad in staat is om in korte tijd alles aan te passen, is er sprake van een overgangstermijn. We merken nu al dat het lastig is om chloorstabilisator in te kopen omdat het ook voor fabrikanten niet meer lonend is om deze producten te produceren. We kunnen nu nog minimaal 2 jaar door, daarna is het onzeker. Om te voorkomen dat we dit risico lopen, is een oplossing mogelijk door het chloor over breedte van het bad te gaan doseren. We moeten dan ook alle leidingen onder het straatwerk omleggen. In beide lange zijden van het bad zullen dan allemaal nieuwe sparingen moeten worden gemaakt en tevens de bestaande sparingen moeten worden gedicht. Alles zal verder opnieuw waterdicht moeten worden aangesloten. Dit is een ingrijpend en kostbaar karwei met als belangrijk nadeel dat we dan nog steeds met een veertig jaar oud bad zitten.

 

We hebben inmiddels diverse gesprekken met meerdere zwembadbouwers gevoerd om na te gaan hoe we de problemen het beste kunnen oplossen. Hellebrekers kwam met een goed plan.

 

Het plan is om een nieuwe kuip in de bestaande kuip te maken. Deze wordt gemaakt van 8 mm dikke kunststof PPC panelen, zowel de wanden als de bodem. Dit wordt dan een hufterproof  en onderhoudsvrije kuip, dus nooit meer last van loslatende coating en/of opnieuw coaten, en daarmee ook duurzaam. De nieuwe kuip wordt rondom ongeveer 75 cm kleiner. De ruimte tussen de oude en de nieuwe wanden gebruiken we om alle nieuwe leidingen te leggen. We kunnen dan de oude leidingen laten liggen en daarmee ook grotendeels de huidige bestrating.

 

Vanaf 2023 gaat er een nieuwe wet in werking die de eisen voor het opslaan en doseren van het chloor behoorlijk veranderd. We doseren nu nog vanuit grote vaten van 200 liter, deze moeten regelmatig met een vrachtauto worden aangevoerd en met de hand worden gewisseld als het vat leeg is, een zwaar en vervelend karwei. Vanaf 2023 mag dit ook niet meer op deze manier.

We kiezen daarom nu gelijk voor een betere techniek om het chloor te doseren. Hiervoor moeten we wel een nieuwe installatie aanschaffen. We gaan daarna het chloor doseren met tabletten. De tabletten zitten in emmertjes van 25 kg die we in voorraad mogen houden. Veel makkelijker dus en we voldoen dan gelijk aan de nieuwe regelgeving. Tevens is deze toepassing een stuk milieu vriendelijker, minder vrachtwagen bewegingen en minder risico omdat we geen vloeibaar chloor meer op het zwembad hebben. Waarschijnlijk gaan we deze installatie in het bestaande pompen gebouw plaatsen, maar hierdoor hebben we geen ruimte voor de werkbank en wat andere zaken. Dit betekent dat we het huidige pompen gebouw iets in omvang gaan uitbreiden.

 

De huidige zuivering, uit 2004, voldoet nog grotendeels, de filters en de pompen kunnen nog jaren mee, hier hoeven we niet veel aan te doen. Het enige wat destijds niet gemaakt is en wat we wel heel graag willen is een haarvanger / grof filter. Dit is een filter voor de pomp die de grootste vervuilingen uit de leiding filtert voordat deze door de pomp gaat, dit scheelt veel werk omdat we de pomp dan niet meer hoeven schoon te maken, maar alleen het grof filter, dit gaat veel makkelijker en sneller.

 

In 2009 hebben we een tweedehands glijbaan geplaatst, deze hebben we toen zelf van een nieuwe coating voorzien en later nog een aantal keren bijgewerkt. Dit ging vrij goed, maar de naden werden een steeds groter probleem. We hebben daarom gekozen voor een professionele aanpak. In het vroege voorjaar van 2017 is de glijbaan compleet geschuurd en volledig voorzien van een nieuwe vier-laagse coating laag. Daarbij zijn de naden dicht gezet om een mooie gladde glijbaan te krijgen. De kosten voor deze nieuwe coating zitten in de begroting van de complete renovatie. De reacties zijn zeer positief, de kinderen glijden weer met veel plezier van de glijbaan.

 

Om ook de komende jaren de entree prijzen zo laag mogelijk te houden, willen we het bad tevens energie neutraal maken. We zijn dan het eerste energie-neutrale zwembad van Salland. Hiervoor zullen we of een contract aan moeten gaan met het eventueel nieuw te realiseren zonnepark in Heeten, of zelf een groot aantal zonnepanelen moeten plaatsen. Deels willen we deze plaatsen op een nieuwe “overkapping” zodat we schaduwplekken op de ligweide hebben.

Nu er minder bomen rondom het zwembad staan, hebben we dit jaar overigens ook een aantal parasols aangeschaft.   

 

Als laatste willen we structureel gaan overleggen met de ons omringende baden om onze ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. We kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk inkopen wat ons weer geld kan besparen. Ook willen we in overleg met andere verenigingen bekijken of er nieuwe activiteiten in en rond het bad kunnen worden georganiseerd. We zien ook kansen om nieuwe doelgroepen voor ons zwembad enthousiast kunnen maken. Meer mensen kunnen kan ervaren hoe mooi ons bad eigenlijk is.

 

De conclusie is dat er veel moet gebeuren. Door zoveel mogelijk zaken in een keer uit te voeren, verwachten we per saldo goedkoper uit te zijn dan alles te spreiden over meerder jaren. We zijn  dan nu wel veel geld nodig, totaal zijn de aanpassingen begroot op € 250.000,--. We hebben via Leader Salland reeds een subsidie toegezegd gekregen van € 95.000,--. Deze subsidie komt van de gemeente, de provincie en van Europa.

We zijn nog bezig met wat andere subsidies en hebben inmiddels een aantal toezeggingen van giften. Zelf hebben we de afgelopen jaren kunnen sparen door de opbrengsten van onze sponsorzuil. We hopen bij de Heetense bevolking op een opbrengst van € 45.000,--, geld dat we op willen halen door middel van een huis aan huis actie. Afhankelijk van de totale opbrengst verwachten nog een beperkt bedrag te moeten lenen.

 

Samengevat: we hebben er het volste vertrouwen in dat alles gaat lukken zodat we ook de komende jaren weer gebruik kunnen maken van een prachtig zwembad De Oase in Heeten.

 

Bestuur Stichting Zwembad Heeten.